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あおさ

変化する海洋環境と資源管理の課題に向き合い、陸上での持続可能な海藻養殖技術の研究開発を行っています。

Nutritional Value
and Health Benefits

あおさの栄養価と健康効果

海藻ラボのあおさは『ヒトエグサ』という海藻です

Nutritional Value and Health Benefits of Aosa

Kaiso Lab’s Aosa is Monostroma nitidum (Hitoegusa)

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豊富な栄養素

Rich in Nutrients

食物繊維をはじめ、バランスの良い豊富なビタミン類が含まれています。​さらに、カルシウムやマグネシウムなどの天然ミネラルも豊富に含んでいます。

It contains a well-balanced mix of dietary fiber and a wide range of vitamins.

In addition, it’s rich in natural minerals such as calcium and magnesium.

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血圧上昇の抑制

Helps suppress the rise in blood pressure

抗血液凝固・抗ウイルス・血糖値の上昇抑制などの働きを持つラムナンという成分が豊富に含まれています。

​また徳島文理大学人間生活学部食物栄養学科の小川先生、犬伏知子先生らの研究成果として、海藻ラボのあおさの継続摂取により血圧上昇を抑える効果が確認されています。

​(日本食生活学誌 第32巻 第4号 pp197‐205,2022年)

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豊富な天然ミネラル

Rich in naturally occurring minerals

黒潮の天然海水を使用した栽培により、豊富な天然ミネラルが含まれています。

Cultivated using natural seawater from the Kuroshio Current, it contains a rich supply of naturally occurring minerals.

It contains a high amount of rhamnan, a compound known for its anticoagulant, antiviral, and blood sugar-regulating properties.

In addition, a study conducted by Professors Ogawa and Inubushi from the Department of Food and Nutrition

at Tokushima Bunri University confirmed that regular consumption of Aosa helps suppress the rise in blood pressure.

Research advisor

山本 博文

徳島文理大学
薬学部 / 生薬研究所
​教授

Hirofumi Yamamoto Ph.D.

Tokushima Bunri University
Faculty of pharmaceutical science
Professor

About

陸上養殖技術の開発。

山本教授は、海洋バクテリアから海藻の成長を促す物質の効果を解明し、世界で初めて年間を通じて、細胞からの完全陸上養殖に成功しました。

サルーシン

Development of Land-Based
Aquaculture Technology

Professor Yamamoto discovered the effect of a marine bacterium-derived compound (Thallusin) that promotes seaweed growth, leading to the world’s first successful year-round land-based cultivation of seaweed.

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サルーシン

日本初の
有機藻類JAS認証取得

国内初の有機藻類JAS認証を取得したあおさのりの栽培が可能となりました。

This advancement made it possible to cultivate Aosa nori that received Japan’s first organic seaweed JAS certification.

​Mission

産学官連携による商品化

この技術は、つくだ煮メーカーのロングセラー商品において、新たに採用されました。

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This technology has been newly adopted for a long-selling product by a tsukudani (seasoned seaweed) manufacturer.

メディアでの紹介

NHKなどのメディアで合同記者会見が紹介され、

研究成果が広く報道されました。

The joint press conference was featured by NHK and other media outlets, and the research findings received widespread coverage.

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​Topics

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